Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Alberciki

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 3 dag
jajko 1 sztuka
cukier 12 dag
śmietana lub mleko 1/4 szklanki
mąka pszenna 25 dag
mąka ziemniaczana 6 dag
Soda oczyszczona Prymat 1/2 dag
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Alberciki

Na samym początku utrzeć masło w misce, dodać jaja, rozrzedzić śmietaną (kwaśnym mlekiem). Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać, zmieszać razem na stolnicy, zrobić dołek, wlać masło z jajem i śmietaną, zagnieść ciasto, wyrobić starannie, dodać sody. Wałkować dość cienko, pokłuć całe ciasto, wykrawać foremkami prostokątnymi lub kwadratowymi. Blachę posmarować, układać ciastka jedne koło drugich, upiec na złoty kolor.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 09.07.2012 23:21
super
Andzia1977
Andzia1977 09.07.2012 23:21
super
motyl 24.03.2012 21:13
supcio
anja3107 21.03.2012 15:16
fajna nazwa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak