Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka kokosowa w czekoladzie

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 250 gram
cukier drobny 200 gram
jaja 3 szt
mąka pszenna 300 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
wiórki kokosowe 50 gram
likier kokosowy 2 łyżki
kakao 2 łyżki
jogurt 150 kokosowy
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Babka kokosowa w czekoladzie

Do przygotowania tego ciasta można użyć miksera.
Miękkie masło utrzeć na lekki puch ,dodać cukier i nadal ucierając dodawać po jednym jajku .Do dobrze utartej masy dodawać stopniowo jogurt , wymieszane ze sobą składniki sypkie i likier. Całość mieszać na wolnych obrotach miksera. Foremkę na babkę dobrze wysmarować masłem, wysypać bułką tartą lub kaszką manną. Gotowe ciasto wyłożyć do foremki/3/4 wysokości/ i piec ok.45 min .w temp.170-180 st./sprawdzić patyczkiem/.Upieczone ciasto lekko wystudzić i wyjąć z foremki.Po całkowitym przestudzeniu polać polewą czekoladową i obsypać wiórkami kokosowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 01.04.2012 13:35
do ciasta lepiej użyć cukru pudru, czy zwykłego cukru
treonina 21.03.2012 08:20
zawsze można znaleźć przepis dla siebie, np. taki jak ten :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak