Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka śmietankowa z rodzynkami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 150 gram
mąka pszenna 2 szklanki
śmietana kwaśna 1 szklanka
cukier drobny 1 szklanka
szczypta soli
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki pł.
rodzynki 50-80 gram
jaja 3 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Babka śmietankowa z rodzynkami

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać sól, cukier waniliowy, śmietanę,roztopione,ale chłodne masło/wciąż ubijać/ Następnie mieszając powoli masę wsypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać rodzynki /umyte,osuszone,obsypane mąką/. Gotową masę przelać do foremki dobrze nasmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą./3/4 wysokości/ Piec ok.45 min w temperaturze 160-180 st. Sprawdzić suchość ciasta patyczkiem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ziutula
ziutula 21.03.2012 00:24
ładnie upieczona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak