Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piaskowa o smaku cytrynowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 150 gram
mąka ziemniaczana 100 gram
masło 200 gram
cukier puder 200 gram
jaja 4 szt
sok z cytryny 1 szt
skórka cytrynowa 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyzeczki
mleko 4 łyżki
szczypta soli

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piaskowa o smaku cytrynowym

Masło utrzeć w makutrze do białości. Dodawać po łyżce cukru i po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem do opieczenia, szczyptę soli, sok z cytryny i mleko. Wymieszać starannie składniki. Ubić na sztywno pianę z białek i połączyć delikatnie z masą. Gotowe ciasto przełożyć do dobrze nasmarowanej foremki ,wysypanej bułką tartą.Ciasto powinno sięgać 3/4 wysokości foremki./.Piec w temp.160-180 ok. 40 min./sprawdzić suchość ciasta patyczkiem/.Wystudzić i posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona15 08.04.2012 19:12
Babka przepyszna, wszystkim smakowała
kriso 31.03.2012 11:05
super przepis
1j1o1l1a1 21.03.2012 15:25
piaskowe ciasto jest smaczne :) a babka...apetyczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak