Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

drożdżowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 0,5 kilogram
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 1/4 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
sól do smaku
masło 1/4 kostki
ser biały 0,5 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowe

Kroki postępowania

1
mleko podgrzej lekko. dodaj mąkę -0,5kg, cukier, sól, cukier wanilinowy. Rozpuść drożdże z łyzeczka cukru. Dołóż do reszty.
Krok 1 - drożdżowe foto
2
jedno jajko całe wbij do miski, nastepnie dodaj 1 żółtko- ubij lekko. dodaj do reszty. Wyrób to wszystko. Dodaj rozpuszczone masło (1/4 kostki). Odłóż do wyrośnięcia na 20 min.
Krok 2 - drożdżowe foto
3
przełóż do brytfanny. rozłóż ser na wierzchu. przygotuj kruszonkę: na talerzu daj cukier, żółtko, mąkę i 2 łyżki margaryny- wymieszaj. Posyp wierzch placka. Piecz 0,5 h w piekarniku.
Krok 3 - drożdżowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 27.01.2013 15:31
świetne ciasto :)
jasiek 26.05.2012 19:26
dobre ciasto
bgs1984 28.04.2012 21:37
mniam
Anna152 29.03.2012 08:35
extra
Mysiunia 24.03.2012 13:56
pyszne ciasto :)
Sroczka 21.03.2012 11:21
Bardzo lubię ciasto drożdżowe z twarogiem.
sylwia / sytofala 21.03.2012 09:12
smak tradycji
ziutula
ziutula 21.03.2012 00:12
kuch każdy lubię gdy dobrze upieczony...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak