Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem borówkowy 2

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

borówki 1 kg
cukier 1 kg
woda 1 szkl
Kwas cytrynowy Prymat
gruszki 50 dag
jabłko kwaśne kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem borówkowy 2

Borówki przebrać, sparzyć wrzątkiem i przelać zimna wodą, aby straciły smak goryczy, osączyć. Gruszki i jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucić gruszki. Gotować, mieszając, aż owoce będą prawie szkliste. Dodać jabłka i borówki, gotować, aż dżem uzyska odpowiednia gęstość. Gorący dżem przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SyMiki 10.04.2011 16:56
muszę spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak