Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak z morelami i czerwoną soczewicą

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

piersi z kury 4 sztuki
suszone morele 10 sztuk
pietruszka 1 pęczek
bulion drobiowy 750 ml
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 3 łyżki
ostre papryczki czerwone 2 sztuki
przyprawa Ras al Hanut 2 łyżeczki
imbir starty 1 łyżeczka
cebula 1 sztuka
ryż brązowy 1 szklanka
soczewica czerwona 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak z morelami i czerwoną soczewicą

1. Na rozgrzanym oleju przez około 5 minut podsmażamy cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy kawałki kurczaka, przyprawy i podsmażamy dalsze 5 minut.
2. Następnie dodajemy sok z cytryny, morele i soczewicę. Całość zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki.
3. Podajemy z brązowym ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 30.08.2012 15:48
Zapowiada się wyśmienicie, palce lizać!:)
rutynka 30.08.2012 15:48
Zapowiada się wyśmienicie, palce lizać!:)
Agiatis 01.05.2012 09:15
Soczewica jest niestety niedoceniana. do niedawna również przeze mnie. Gdy jednak jaj spróbowałam stwierdziłam, że to doskonały w smaku dodatek do przeróżnych potraw. Twój kurczaczek brzmi i wygląda pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak