Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki waniliowe

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier puder 3 łyżki
jajko 1
masło 1/2 kostki
drożdże 20 g
laska wanilii 1
cukier waniliowy 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki waniliowe

Drożdże należy rozpuścić ze śmietana i miąższem z laski wanilii.Pokrojone masło utrzeć na puszysta masę.Po kolei dodając stopniowo cukier puder,2 szklaki mąki,rozpuszczone drożdże w mleku,1 jajko,2 małe łyżeczki cukru waniliowego i szczyptę soli.Wyrobić dokładnie ciasto.Odstawić do wyrośnięcia.na około 3 godziny.Po wyrośnięciu ciasto rozwałkować i filiżanka wycinać kółeczka,z których należy uformować bułeczki.Bułeczki wykładamy na blachę wyłożona pergaminem i pieczemy w nagrzanym piekarniku w 175 stopniach około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak