Sposób przygotowania

Do smaku dodajemy VEGETE jeszcze.

Kapustę w sytuacji gdy jest zbyt kwaśna należy dobrze wypłukać, wycisnąc, następnie poszatkować ją. Zalać do połowy wrzątkiem i gotować do odparowania wody około 40 minut pod przykryciem.
Kiełbasę pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać do niej posiekaną cebulę, smalec i olej. Wszystko podsmażać około 15 minut, potem dodać koncentrat, znów krótko podsmażyć.
Do kapusty dodać:
1) liście,
2) ziele,
3) pieprz,
4) wędlinę
5) namoczone ( 4 minuty we wrzatku ) i pokrojone grzyby.

Całość wymieszać i dodać resztę przypraw. Gotować jeszcze 1/2 godziny na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby ponownie przyprawić.


Ziemniaki obieramy,, płuczemy i gotujemy w garnku (musza byc w peni zakryte) w osolonej wodzie, az do miękkości. Odcedzamy, nie ubijamy.
Wykaldamy porcje bigosu, do niego ziemniaczki i posypujemy natka.

Bigos najlepszy jest według mnie nastepnego dnia.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    tradycyjnie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota37

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    też lubię i robię podobnie...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Botwinka

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    TEtalicha

    swietne, cos dla mnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    fotoviderek

    Lubię taki na obiadek :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !