Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cukier waniliowy

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
wanilia 1 laska

Przepis i sposób przygotowania na: Cukier waniliowy

Nie ma to jak domowe wypieki. Tak samo jest z cukrem waniliowym. Bardzo prosto go się robi, a jest o wiele lepszy od tego kupnego. Tym bardziej, że ten kupny to jest cukier wanilinowy, a nie waniliowy. Produkowany jest on na bazie syntetycznej waniliny, którą pozyskuje się przez rozkład ligniny (jeden z podstawowych składników drewna). Więc tym bardziej Was zachęcam do zrobienia własnego cukru waniliowego. Do słoiczka wsypujemy cukier. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i wydłubujemy ziarenka i wkładamy do słoiczka. Kawałki laski wanilii także wkładamy do słoiczka i mieszamy z cukrem. Słoik szczelnia zamykamy i potrząsamy nim co 2-3 dni. Po 2 tygodniach możemy już używać cukier waniliowy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

reniatka 18.04.2012 08:39
świetny pomysł!
cukiereczek 23.03.2012 08:40
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak