Sposób przygotowania

W rondelku gotujemy mleko skondensowane nieszłodzone z cukrem i kawą rozpuszczalną. Najpierw dodajemy po trochu cukru i mieszamy by się rozpuścił. Gdy cały cukier nam się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie nam kawowa pianka. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy nam ostygnie dolewamy powoli spirytus. Likier przelewamy do karafki. Wieczorem już sobie leję pierwszy kieliszek:) Na zdjęciu likier nalałam od razu po zrobieniu do kieliszka stąd ta ładna pianka :) Rada: Aby likier nam się nie zwarzył przy dolewaniu alkoholu należy do 50 ml spirytusu dodać łyżeczkę likieru, to co nam się zwarzy wyciągnąć łyżeczką i wyrzucić. Spirytus przelewamy wolnym strumieniem do likieru, mieszając. Tak samo robimy z drugą 50tką spirytusu. Jakby ktoś się pytał czemu od razu nie dodałam likieru do 100 ml spirytusu, to odpowiadam, że nie wiem. Tak zrobiłam na dwie części i się udało :)

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !