Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kawowa rozkosz

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kawa rozpuszczalna 7 lyzeczke
spirytus 100 ml
mleko skondensowane niesłodzon 1
cukier 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Kawowa rozkosz

W rondelku gotujemy mleko skondensowane nieszłodzone z cukrem i kawą rozpuszczalną. Najpierw dodajemy po trochu cukru i mieszamy by się rozpuścił. Gdy cały cukier nam się rozpuści dodajemy kawę. Gotujemy, aż powstanie nam kawowa pianka. Następnie odstawiamy do ostudzenia. Gdy nam ostygnie dolewamy powoli spirytus. Likier przelewamy do karafki. Wieczorem już sobie leję pierwszy kieliszek:) Na zdjęciu likier nalałam od razu po zrobieniu do kieliszka stąd ta ładna pianka :) Rada: Aby likier nam się nie zwarzył przy dolewaniu alkoholu należy do 50 ml spirytusu dodać łyżeczkę likieru, to co nam się zwarzy wyciągnąć łyżeczką i wyrzucić. Spirytus przelewamy wolnym strumieniem do likieru, mieszając. Tak samo robimy z drugą 50tką spirytusu. Jakby ktoś się pytał czemu od razu nie dodałam likieru do 100 ml spirytusu, to odpowiadam, że nie wiem. Tak zrobiłam na dwie części i się udało :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Barbara/zuza22_85 24.06.2012 20:05
smaczne
Kikiriki 22.04.2012 17:40
super
cukiereczek 03.04.2012 09:28
prawdziwa rozkosz

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak