Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki z cukrem pudrem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
cukier 0,5 szklanki
masło 120 g
mleko 300 ml
drożdże 20 g
jajko 3
spirytus 1 lyzka
sól 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki z cukrem pudrem

W 150 ml letniego mleka rozpuscić drożdże z łyżeczką cukru. Na stolnicy wysypać mąkę, zrobić wgłębienie i wlać drożdże. Odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia drożdży. Następnie dodajemy pozostałe składniki: cukier, reszte mleka, wodę i roztopione masło oraz szczyptę soli. Ciasto zagniatamy. Przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kuleczki, które nadziewamy konfiturą. Wrzucamy na mocno rozgrzany tłuszcz, tak by w nim pływały. Gdy się zarumienią przewracamy na drugą stronę. Wyławiamy i jak ostygną posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 04.04.2012 12:39
wspaniałe pączki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak