Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka białkowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 200 g
cukier 1 szklanka
mąka 1,5 szklanki
masło 100 g
proszek do pieczenia 2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Babka białkowa

Kroki postępowania

1
Po zrobieniu faworków zostaje nam dużo białek... i pojawia się problem co z nimi zrobić? Polecam babkę białkową. Miękkie masło ucieramy z cukrem.
Krok 1 - Babka białkowa foto
2
Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając.
Krok 2 - Babka białkowa foto
3
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach ok 40-50 minut.
Krok 3 - Babka białkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ciekawska 23.11.2013 09:54
fajna, prosta babka
SmacznaPyza 13.01.2013 16:25
żadnych dodatków bakaliowych czy aromatycznych ?
czekoladka_m 05.04.2012 20:29
ja tez często mam nadmiar białek i to super pomysł na ich wykorzystanie:)
cris04 21.03.2012 15:36
I to jest świetny pomysł na babkę świąteczną.Myślę,że białka zamrożone uda mi się ubić na sztywna pianę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak