Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa fasolowa po gruzińsku

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biała fasola 300 g
orzechy włoskie 30 g
czosnek 2 ząbki
sok z cytryny 1 łyżka
pietruszka naciowa 1 pęczek
koperek 1 pęczek
sól
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa fasolowa po gruzińsku

1. Fasolę dokładnie płuczemy, zalewamy 2 litrami wody i pozostawiamy na 12 godzin.
2. Namoczoną fasolę przekładamy wraz z całą wodą w której się moczyła do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 50 minut licząc od momentu wrzenia.
3. Na 10 minut przed końcem gotowania dodajemy posiekaną cebulę i zmiażdżone ząbki czosnku. Solimy do smaku
4.Ugotowaną fasolę odcedzamy (uwaga: nie wylewamy wywaru!) i przecieramy przez sito. Przetartą fasolę, bez skórek wkładamy z powrotem do wywaru.
5. Orzechy bardzo drobno siekamy i wraz z sokiem cytrynowym dodajemy do zupy. Przed podaniem dodajemy drobno posiekaną zieleninę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 20.01.2013 21:06
taka zupka to prawdziwa gratka.... pycha :)
Juleczka20 18.05.2012 09:37
super
Izabela/bella81 14.04.2012 00:07
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak