Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 100 g
brukselka 350 g
oliwa 4 łyżki
oliwa 2 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
syrop klonowy 4 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
woda 2 łyżki
ziemniaki

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z brukselki i ziemniaków

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę wrzucić do wrzątku i obgotować około 4 minuty. Dokładnie odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć ziemniaki na złoto. Brukselkę blanszować około 2 minuty, odcedzić.
2. Z oliwy, soku cytrynowego, syropu klonowego, musztardy i wody przygotowujemy sos. Do żaroodpornego naczynia włożyć obsmażone ziemniaki, boczek pokrojony w kostkę i brukselkę. Całość dokładnie wymieszać i skropić sosem. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż boczek będzie rumiany a brukselka miękka.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 09.07.2013 21:00
Zawsze bardzo lubiłam brukselkę, nawet jako dziecko :) Sądzę, że taka zapiekanka na pewno trafi w mój gust smakowy.
Agiatis 09.05.2012 06:47
Znowu Ciekawa propozycja - skąd bierzesz inspiracje na, te cudowne dania?
Hanna5 15.04.2012 13:31
bardzo fajne
Paulina33 31.03.2012 12:37
smakowite :)
dwa pokoje z kuchnią 21.03.2012 20:33
uwielbiam brukselkę, muszę to zrobić
mikrusiak 20.03.2012 10:33
ciekawy pomysł...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak