Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa bacy

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 200 g
pietruszka 200 g
seler 200 g
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
masło 20 g
woda 1,5 litra
bryndza 125 g
kminek Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie 3 kuleczki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
sól do smaku
ziemniaki
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1/2 łyżeczki
słonina 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa bacy

1. Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obieramy, kroimy na średnie kawałki. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy warzywa przez około 5 minut.
2. Do podsmażonych warzyw dodajemy posiekane ząbki czosnku, sól i przyprawy. Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez 40 minut.
3. Następnie do zupy dodajemy bryndzę i miksujemy całość na gładki krem.
4. W osobnym garnku gotujemy obrane ziemniaki.
5. Boczek lub słoninę kroimy w drobną kosteczkę i na patelni wytapiamy na skwarki.
6. Ugotowane ziemniaki przekładamy na talerze, zalewamy zupą i posypujemy skwarkami.

Aby zupa była bardziej elegancka można ją podać - jak na zdjęciu - z mini plackami ziemniaczanymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 28.05.2017 09:22
zupa wygląda pysznie
Grazyna0211 28.01.2017 11:17
świetna zupa
edytazaw89@wp 28.12.2016 02:24
Wygląda pysznie
ben-ka 13.11.2016 08:20
Taką zupę bym zjadła :)
Pietruszka 13.09.2012 18:26
Ta zupa wygląda bajecznie. Super
KasiaK90 08.05.2012 09:21
też bym chętnie zjadła
czekoladka_m 06.05.2012 12:37
Bacą nie jestem, ale zupkę bym zjadła z wilekim apetytem:)
Dorian 25.04.2012 07:37
pycha
Paulina33 31.03.2012 12:36
uwielbiam zupy :)
Monika111 20.03.2012 16:04
Fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak