Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bajaderkownik

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 50 dag
masło 25 dag
cukier puder 20 dag
jajko 2 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżka
kakao 1 łyżka
mleko 1 szklanka
bakalie 1 garść
dżem 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Bajaderkownik

Na samym początku mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę, posiekać
z masłem, dodać cukier i jaja. Ciasto wyrobić, podzielić na dwie
części, rozwałkować i upiec dwa placki. Jeden (jeszcze ciepły)
rozkruszyć w misce, dodać kakao, rozdrobnione bakalie, rum,
szklankę mleka i utrzeć na jednolitą masę. Drugi placek posmarować
najpierw dżemem, a następnie przygotowaną masą. Gotową
bajaderkę oblać lukrem, pokroić na małe kwadraty, każdy
udekorować cząstką orzecha włoskiego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak