Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MARCINEK

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 1 szt
żółtko jajek 2 szt
cukier puder 1 szkl
śmietana kwaśna 1 szkl
mąka 1 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
śmietana 30% 1,5 litra
cukier puder do smaku
sok z cytryny
herbatniki 2 paczki
jajko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: MARCINEK

Kroki postępowania

1
Margarynę roztopić z cukrem-wystudzić .Dodać jajka i żółtko,ukręcić dodać śmietanę z proszkiem do pieczenia i mąkę zagnieść ciasto.Podzielić na 20 kawałków.Każdy kawałek rozwałkować na placek o wielkości tortownicy [24 cm. średnica].Upiec ok. 4 min jeden placek.
Krok 1 - MARCINEK foto
2
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.Placki posmarować kremem[można zrobić ciasto z 20 placków,ja robię 2 ciasta po 10 placków]Wierzch i boki posmarować masą.
Krok 2 - MARCINEK foto
3
Herbatniki zmiksować obsypać ciasto.Ja ozdobiłam je kakao.Wystarczy wyciąć na papierze ozdobny wzór przyłożyć do ciasta posypać i delikatnie zdjąć papier.
Krok 3 - MARCINEK foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 06.02.2014 21:27
ciekawy ten Marcinek:)
Iwusia 17.04.2013 23:13
ciekawy przepis
caralajna 01.08.2012 00:41
ciekawy
owca441 19.03.2012 17:56
i marcinek może być pyszny
Anna146 19.03.2012 17:00
fajne ciacho
Misiabe 19.03.2012 16:55
fajny przepis!
suzana 19.03.2012 16:53
musze sprobowac
dwa pokoje z kuchnią 19.03.2012 16:41
fajnie udekorowany :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak