Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z Dorsza

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
pieczarki 15 dkg białych
masło 100 gram
mleko 1 szklanka
śmietana 2 łyżki gęsta
sól do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 1 pęczek
margaryna do wysmarowania foremki
filet z dorsza 1 kg
kajzerka 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z Dorsza

Oczyszczone pieczarki podsmażyć na odrobinie oliwy i odstawić ,aby przestygły .Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Miękkie masło utrzeć z żółtkami,namoczoną w mleku i odciśniętą bułką oraz śmietaną. Dodać dorsza i pieczarki przepuszczone przez maszynkę i doprawić do smaku solą ,gałką muszkatołową oraz pieprzem.Na koniec masę połączyć z ubitymi białkami i posiekaną natką pietruszki .Masę wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką foremki. Pasztet piec w 175 stopniach przez ok. 1 godzinę czasu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kanu83 15.08.2013 19:43
apetycznie się prezentuje
jozefinach 21.07.2012 09:19
Ciekawy przepis.
pacpaw 10.05.2012 20:09
dobrze pomyślane
PaniMISIOWA 20.04.2012 20:43
ciekawy
smakowita 20.03.2012 08:50
Dziękuję za odwiedzenie mojej strony z przepisami ;-) ,pozdrawiam
1j1o1l1a1 19.03.2012 18:36
wykwintne drogie danie :)
motyl 19.03.2012 14:12
smakowity
anja3107 19.03.2012 12:02
nigdy nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak