Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki jabłkowe w sosie waniliowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 szklanka
laska wanilii 1 szt
miód 2 łyżki
jajko 3 szt
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mąka 1/2 szklanki
jabłka 2 szt
białe wino 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki jabłkowe w sosie waniliowym

Sos waniliowy: wydrążyć środek laski wanilii, mąkę wymieszać z 3 łyżkami mleka i 2 żółtkami. Resztę mleka ugotować. Kiedy zacznie wrzeć wlać do niego mąkę z żółtkami. WYmieszać i podgrzać aż zgęstnieje. Ciasto: żółtko utrzeć w mikserze z mąką, winem, mlekiem - 3 łyżki, odrobiną soli i cukru. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda i pokroic w grube plastry. Skropić sokiem z cytryny. Umoczyć je w cieście i smażyć na głębokim oleju. Odsączyć od tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypać cukrem pudrem albo cynamonem. Podawać z sosem waniliowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 07.05.2012 19:23
mmmmm ale super
ronald88 19.03.2012 14:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak