Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec drożdżowy z bakaliami.

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko
drożdże
mąka
jajko
bakalie
cukier
margaryna

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec drożdżowy z bakaliami.

Kroki postępowania

1
Ciasto;
ZACZYN:
250 ml ciepłego mleka
30 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
1 łyżka cukru


RESZTA SKŁADNIKÓW CIASTA:
500 g mąki

2 jajka
1 i 1/2 łyżeczki soli
4 łyżki cukru
100 g roztopionej margaryny

150 ml mleka

Robimy zaczyn z podanych składników. Przykrywamy go ściereczka i odstawiamy na 10 -15 minut w ciepłe miejsce.
Po jego wyrośnięciu łączymy kolejno z podanymi składnikami, pamiętając ,że na końcu dodajemy margarynę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy przykryte na 30 minut.
Krok 1 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto
2
MASA BAKALIOWA;
60 g biszkoptów lub suchego biszkopta
150 g posiekanych orzechów włoskich
100 ml mleka
50 g cukru

Międzyczasie robimy masę bakaliową :
W rondelku gotujemy 100 ml mleka z posiekanymi orzechami i cukrem. Studzimy i skruszamy biszkopty tak by masa była gęsta.
Krok 2 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto
3
Gotowe ciasto wykładamy na stolnice wałkujemy na prostokąt 25-45 cm. Wykładamy masę bakaliową tak by brzegi ciasta były nią niepokryte.
Krok 3 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto
4
Zwijamy w rolade i przenosimy na posmarowaną blaszkę.
Krok 4 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto
5
DODATKOWO:
pokrojone migdały lub płatki migdałowe
garść rodzynek sułtańskich
1 jajko do smarowania wieńca.

Nacinamy brzegi wieńca w odstępach 2 cm i lekko je rozsuwamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy bakaliami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C przez 20 minut, następnie zmniejszamy ją do 160 stopni i pieczemy kolejne 20 - 25 minut.
Krok 5 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto
6
Gotowy wieniec.
W środek wieńca wsadzamy pisanki lub cukrowego baranka, będzie on zarazem ozdobą naszego świątecznego stołu jak i pysznym deserem.
Krok 6 - Wieniec drożdżowy z bakaliami. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 13.12.2013 23:20
pysznie wyglada
barbara11561 25.11.2013 10:22
przepysznie wygląda:)
Grażyna13 03.05.2013 15:43
Podoba mi się ten przepis :)
Wafelek2601 10.12.2012 08:57
Świetne ciasto, wygląda i zapewne smakuje super.
miki47 24.08.2012 09:01
piękny
Urszula5 02.05.2012 22:14
arcydzieło
ben-ka 29.04.2012 16:47
Muszę się zgłosić do Ciebie na naukę:} takie śliczności robisz..........
caralajna 01.04.2012 10:33
piękny! :)
kuklik 30.03.2012 19:39
piękne i smaczne
anemon 28.03.2012 08:32
Bardzo świąteczne, bardzo wielkanocne ciasto.
olkaaa 21.03.2012 08:47
super
misia53 19.03.2012 19:50
świetnie wygląda, lubię drożdzowe....
Mysiunia 19.03.2012 19:07
świetnie się prezentuje! :) takie ciacho na wielkanocnym stole to prawdziwa ozdoba :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak