Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos boloński /mięsno-pomidorowy/

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone - mieszane 300 gram
marchew 1 szt
seler naciowy kawałek
czosnek 1 ząbek
bulion warzywny 1/2 szklanki
oliwa 2-3 łyżki
wino białe wytrawne 1/2 szklanki
przecier pomidorowy 1,5 szklanki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sos boloński /mięsno-pomidorowy/

Kroki postępowania

1
Jarzyny pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na grubej tarce i wrzucić na rozgrzaną oliwę.Podsmażyć.Następnie dodać mięso doprawione do smaku solą i pieprzem.Dobrze podsmażone składniki podlać winem i gotować nadal do odparowania płynu.Wlać przecier pomidorowy.
Krok 1 - Sos boloński /mięsno-pomidorowy/ foto
2
Dodać bulion i gotować do momentu,aż sos zgęstnieje.Czas gotowania można przedłużyć podlewając całość bulionem lub wodą.
Krok 2 - Sos boloński /mięsno-pomidorowy/ foto
3
Najlepsze, tradycyjne włoskie ragu'gotuje się nawet kilka godzin.Gotowy sos podajemy z makaronem a najlepiej smakuje z domowymi wstążkami.
Krok 3 - Sos boloński /mięsno-pomidorowy/ foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Emiliozo 08.05.2012 07:49
prawdziwe bolognese
Ewa6274879 18.03.2012 23:25
klasyczny - najlepszy - chyba nie ma nikogo, komu by nie smakował :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak