Sposób przygotowania

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez prasę lub utłuc. Do ziemniaków dodać 2 jajka i całość delikatnie zagnieść. Do ziemniaków dodać 150 g mąki ziemniaczanej i 100 g mąki pszennej. Ciasto zagniatać aż będzie gładkie i będzie odrywać się od dłoni. Z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki, które należy lekko zgnieść i uformować dziurkę. Przygotowane kluski wrzucić do osolonego wrzątku i mieszać aby się nie posklejały i nie przywarły do dna. Gotować około 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Kluski śląskie podawać do pieczonego mięsa, gulaszu, zasmażanej kapusty, gęstych sosów.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    berys18

    wspaniały obiad

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !