Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

chleb 1/2 bochenka
jajko 2 szt
sól 1 łyżeczka
pieprz do smaku
mleko 2 szklanki
słonecznik łuskany 5 łyżek
zielenina wg. uznania
papryka wg.uznania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba

Kroki postępowania

1
Do rondelka wsypujemy sól i rozgrzewamy go.Do gorącego garnka wsypujemy pestki słonecznika, i prażymy do, mieszając ciągle, aż będzie miał złocisty kolor. Zdejmujemy go z ognia i przesypujemy do miseczki (pozostawiony w gorącym garnku będzie się jeszcze prażył, a nie chcemy,żeby się przypalił :) )
Krok 1 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto
2
Chleb kruszymy na mniejsze części.
Krok 2 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto
3
Jeśli chcemy dodajemy dodatki-ja dodałam kawałeczek pokrojonej drobno paryki i trochę zieleniny. Nie jest to konieczne, ale nadaje kotlecikom nieco koloru.
Krok 3 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto
4
Do chleba dolewamy mleko. Kiedy ten nasiąknie mlekiem, odciskamy , jeśli masa jest za mokra. Dodajemy pestki słonecznika, razem z solą w której się prażył. Dodajemy różnież jajka. Solimy masę, jeśli trzeba, i odrobinę pieprzymy.
Krok 4 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto
5
Z masy formujemy niewielkie kotleciki i smażymy je na oleju na złoto.
Krok 5 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto
6
Można podawać kotlety z ulubionymi sosami, ale same też smakują wyśmienicie-jako przekąska :)
Krok 6 - Coś z niczego, czyli kotleciki z chleba foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 25.03.2013 15:11
pomysł kapitalny :D z pewnością wykorzystam :)
pacpaw 10.12.2012 20:23
nie znam tego smaku, ale widząc tak dokładnie opisany przepis z bardzo apetycznym efektem końcowym nie tylko wypróbuję, ale też polecę innym
Habibi 04.10.2012 19:29
Też takie robię :)
Agiatis 31.05.2012 06:43
Przepysznie to wygląda:)
cooleczka 18.03.2012 21:02
fanatastyczny pomysł!
sylwia / sytofala 18.03.2012 19:44
na prawdę intrygujące :)
freekate 18.03.2012 16:57
fajny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa, ja zawsze mam go jakoś za dużo :)
gosia47-47 18.03.2012 16:53
mniam
Renia1 18.03.2012 16:40
swietny pomysl! dla wegetarian jak znalazl i kazdy mięsożerca na pewno by sie też skusil

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak