Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BIgos

mic
2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kiełbasa wiejska 30 dag
żeberka 15 dag
wołowina 15 dag
łopatka wieprzowa 10 dag
boczek 10 dag
kapusta kiszona 1,5 lg
cebula 1,5 sztuki
czosnek 3 ząbki
seler naciowy 2 gąłęzki
przecier pomidorowy 1 łyżka
pietruszka do smaku
sól, pieprz do smaku
kminek do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
ziele angielskie 5 sztuk
majeranek do smaku
oliwa 1 łyżka
grzyby suszone 10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: BIgos

Kroki postępowania

1
Mięso najlepiej dzien pzred gotowanie natzreć czosnkiem, przyprawami,, dodatkowo oliwą. Takie mięsko jest przez całą noc w lodówce. Boczek, kroimy , podsmażamy z żeberkami . Kiełbase kroimy w kostkę podsmażamy na tłuszczu wraz z pokrojoną w kostkę kiełbasą wraz z pozostałym mieśem.
Krok 1 - BIgos foto
2
Grzybki gotujemy w wodzie.
Krok 2 - BIgos foto
3
Do kapusty najelpeij jest dodać wywar z powstały podczas smażenia mięsa. Podlewać zaś mozemy wywarem, który uzyskalismy z obgotowanych grzybków. Co do kapusty musmy ja namoczyć, zimnej, potem w ciepłej wodzie, a następnie odsączyć z wody.
Krok 3 - BIgos foto
4
Ugotowane grzybki pzrekręcamy przez maszynkę i dodajemy do kapusty
Krok 4 - BIgos foto
5
Do kapustty dodajmemy pokrojone jabłko. Do garnka do któego wrzuciliśmy kapustę dolewamy wody, musi byc tak, żeby kapusta została w pełni przykryta. Dodajemy mięso podsmażone na patelni. I tak gotujemy około 1 godziny. Dodajemy pokrojone seler, dodajemy pzrecier pomidorowy, , pieprz, kminek, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie itp.gotujemy ok. godziny. Pod koniec samego gotowania dodajemy do smalu ewentualnie przyprawy, pposiekaną pietruszkę. Gotujemy aż kapusta będzie miękka. Smacznego.
Krok 5 - BIgos foto
6
Tak wygląda na talerzu.
Krok 6 - BIgos foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 31.03.2013 22:28
uwielbiam, to jest cos co najbardziej lubie, uwielbiam..
rjustysia 24.11.2012 12:47
Przez samo patrzenie człowiek robi się głodny ;)
kasiek 19.11.2012 22:50
ja robię ale beż grzybków :) ale Twój też może być pyszny
LuKaSz4761 02.05.2012 12:12
fajne
LuKaSz4761 02.05.2012 12:12
fajne
gosia47-47 18.03.2012 16:53
ekstra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak