Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Barszcz biały na wędzonce

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Sprawdzony przepis na tradycyjny polski barszcz biały, od pokoleń podawany nie tylko na Wielkanoc. 

Składniki:

boczek wędzony 20 dag
żeberko wędzone 1 sztuka
jajko 4 sztuki
majeranek do smaku
sól do smaku
zakwas pszenny 1 szklanka
śmietana 30% 1 szklanka
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz biały na wędzonce

Kroki postępowania

1
Do małego naczynia wkładamy pokrojony w grubsze plastry boczek wędzony i go obgotowujemy.
Krok 1 - Barszcz biały na wędzonce foto
2

Do dużego garnka wkładamy wędzone żeberko, zalewamy litrem wody, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz i gotujemy 40 minut.

Krok 2 - Barszcz biały na wędzonce foto
3

Po tym czasie dodajemy obgotowany wcześniej boczek (razem z wywarem w którym się gotował) oraz wlewamy zakwas - gotujemy jeszcze 10 minut, po czym dodajemy śmietankę i sporą ilość majeranku, doprawiamy ponownie do smaku solą i pieprzem.

Krok 3 - Barszcz biały na wędzonce foto
4

Tak przygotowany barszcz biały podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem i kawałkiem gotowanego mięsa. Smacznego!

Krok 4 - Barszcz biały na wędzonce foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wojt@s
Wojt@s 28.09.2013 21:58
muszę sam spróbować
Wafelek2601 03.03.2013 08:01
Też bardzo lubię taki barszczyk, jest przepyszny.
RenataZ-et 08.12.2012 20:18
taki barszczyk na wędzonce jest najlepszy!
MAR3STA 20.03.2012 09:05
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak