Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 40 dag
żółtko jajek 4
cukier 2/3 szklanki
masło 1 kostka (250 g)
gęsta śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier wanilinowy
Nadzienie:
jabłka prażone 1 litr
rodzynki 10 dag
białko 4
cukier puder 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, podzielić je na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3 i włożyć do lodówki na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do ok. 210 stopni C. Prostokątną blachę o wymiarach 42x25 cm lekko natłuścić. Większą bryłkę ciasta rozwałkować, wyłożyć nim formę, ułożyć na cieście jabłka i zapiekać ok. 25 minut. Ubić pianę z białek z dodatkiem cukru, rozłożyć na jabłkach, a na nią zetrzeć na tarce do jarzyn resztę ciasta. Ponownie wstawić do piekarnika na 20 minut. Upieczone ciasto pokroić na kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smerfetka79 18.06.2012 17:39
Uwielbiam szarlotkę:))chociaż z rodzynkami jeszcze nie jadłam
irenka 27.03.2012 19:40
pyszne
freekate 25.03.2012 07:45
apetycznie wygląda :)
dwa pokoje z kuchnią 18.03.2012 20:25
z pianką! mniam!
parysek10 18.03.2012 15:10
250 g.
SmacznaPyza 18.03.2012 14:54
jakiej wago kostka masła bo są teraz różne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak