Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto Heleny

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 2 szklanki
mąka 30 dkg
żółtko jajek 4 sztuki
sól
margaryna 20 dkg
migdały zmielone 10 dkg
wiórki kokosowe 10 dkg
białko 6 sztuk
cukier waniliowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto Heleny

Mąkę, żółtka, pół szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 20 dkg margaryny- zagnieść kruche ciasto. Następnie schłodzić ok 30 min. Rozwałkować na blachę, nakłuć widelcem, piec 10 min. Na to wyłożyć migdały lub wiórki kokosowe ewentualnie orzechy- ubić pianę z 6 lub 8 białek, dodać 1,5 szklanki cukru i 1 cukier waniliowy, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, dodać wiśnie. Wyłożyć na ciasto i piec ok 40 minut w temp. 180 C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marta34 02.06.2012 17:47
pycha
agnieszka214 18.03.2012 16:42
smacznosci
anja3107 18.03.2012 13:52
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak