Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser mascarpone czyli tiramisu

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

biszkopty podłużne 200 gram
ser mascarpone 250 gram
żółtko jajek 3 szt
cukier kryształ 1/2 szklanki
kakao do posypania 30 gram
amaretto
espresso 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Deser mascarpone czyli tiramisu

Przygotować kawę z ekspresu, wystudzić i połączyć z likierem.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać serek mascarpone i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. W prostokątnej foremce ułożyć na dnie pojedynczą warstwę biszkoptów, które wcześniej należy namoczyć na moment w kawie z likierem - muszą być zwilżone, ale nie nasiąknięte za bardzo. Na biszkopty wykładamy ok. 1/3 masy, na to znowu nasączone biszkopty, na to porcję masy, znowu biszkopty i ostatnia warstwa masy. porcja masy, znowu biszkopty i ostatnia warstwa masy.
Przygotowany deser przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić na min. 2-3 godz. do lodówki. Przed podaniem wierzch posypujemy równomiernie kakao lub wiórkami czekolady.Podawać schłodzony.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 19.11.2014 18:49
uwielbiam tiramisu :)
Kamila/kami007 18.03.2012 10:03
super
staropolanka5 17.03.2012 23:56
ładnie wygląda
msmariusz 17.03.2012 23:44
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak