Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Uszka do barszczu

mic
2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 dag
woda 50 ml
jajko 1 sztuka
sól do smaku
cebulka 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyzeczka
masło 2 łyżki
pieprz do smaku
woda 50 ml
grzyby suszone 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Uszka do barszczu

Przygotowanie farszu:
Grzyby namaczamy wieczorem do rana. w dalszej kolejności gotujemy w wodzie osolonej. Naastępnie mielimy je. Cebulę kroimy drobniutko i smażmymy na maśle. Potem dodajemy do grzybów. Doprawiamy do smaku, dodajemy bułkę tartą.


Przygotowanie ciasta i gotowanie

Ze 150 g mąki, 50 ml letniej wody, 1 jajko, szczypta soli zagniatamy dobrze ciasto. Rozwałkowywujemy na prostokont, cienki. Dzielimy na kwadraty, takie około 4 cm. I nakaldamy farsz. Na srodku go kłądziemy i sklejamy po tzw. ukosie. Na kniec sklejamy robi i powstają uszka. Gotujemy we wrzoącej, osolonej wodzie. Wrzucamy je pojedyńczo i gotujemy. Króki okres gotowania tak średnio 3-4 minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JaPaqc 04.06.2013 19:57
niezastąpione do barszczu
Sroczka 23.03.2012 12:10
Takie domowe są najlepsze. Ja robię je z pieczarkami.
ewaa 19.03.2012 20:17
pyszne
Wacław 18.03.2012 10:28
pyszne do barszczu !
Emilia22 17.03.2012 18:02
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak