Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelskie ciasto

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 60 g
woda 1/4 szklanki
cukier 2 szklanki
masło 1 łyżka
gruszki 3 szt
chili w proszku 2 łyżeczki
czekolada gorzka 1,5 tabliczki
mąka 1 szklanka
sól 1 szczypta
jajko 2 szt
maślanka 1/2 szklanki
kakao 1/3 szklanki
proszek do pieczenia 3/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie ciasto

W małym garnuszku podgrzewamy 1 szklankę cukru, łyżkę masła i wodę, do momentu, aż cukier się rozpuści. Zagotowujemy wszystko i gotujemy pod przykryciem około 3 minut. Zdejmujemy pokrywkę i podgrzewamy - mieszając od czasu do czasu, aż płyn stanie się złocisty. Gotową glazurę wlewamy do tortownicy i odstawiamy aby ostygła. Obieramy gruszki i kroimy na plastry. Obsypujemy plastry gruszek łyżeczką chili. Odstawiamy. Do przesianej mąki dodajemy kakao, proszek do pieczenia, szczyptę soli i 1 łyżeczkę chili. Mieszamy ze sobą. Odstawiamy na chwilę. Czekoladę podgrzewamy w rondelku razem z masłem, aż się rozpuszczą. Zdejmujemy z ognia. Kiedy czekoladowa masa trochę ostygnie, dodajemy szklankę cukru i ubijamy mikserem. Następnie dodajemy jajka i nadal ubijamy. Dodajemy na zmianę - mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem, oraz maślankę. Na zastygniętej glazurze układamy plastry owoców, zaś na owoce wykładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Po upieczeniu odczekujemy około 20 minut, by ciasto ostygło i wyciągamy je z tortownicy-odwracając "do góry nogami" - tak aby gruszki były na górze ciasta. Podajemy ciasto ciepłe - np. z lodami waniliowymi :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

malinyWkuchni 28.06.2012 13:16
Uhuhuuuuu rzeczywiście diabelskie! Przepis wychodzi poza stereotypy! A to dobrze :D
marzenciak1985 10.05.2012 22:47
mniam
bgs1984 10.05.2012 22:43
mniam
Dorian 04.05.2012 09:14
super
caralajna 19.04.2012 23:11
2 łyżeczki chili na szklankę mąki :) odważnie!
cooleczka 13.04.2012 13:58
diabelsko ciekawe :)
Iwusia 31.03.2012 23:27
wygląda wspaniale i zapowiada się super smacznie :)
dorotka0000025 24.03.2012 14:03
fajnie wyglada
Motorek 20.03.2012 09:44
smaczne
Mirka-Ludomila 19.03.2012 21:49
bardzo fajny przepis i apetyczne ciasto
przejs 19.03.2012 13:39
zwyczajne kakao -od tej glazury nabrało takiej ciemnej barwy
Paulina33 19.03.2012 13:08
bardzo fajne :)
rjustysia 19.03.2012 11:53
Wg mnie ma świetny ciemny, wręcz czarny kolor. Co to za kakao?
Ania67 18.03.2012 23:30
wow
treonina 18.03.2012 13:07
wow bardzo oryginalne!
jolanta19 18.03.2012 10:54
może być niezle
dwa pokoje z kuchnią 17.03.2012 20:11
ciekawa propozycja
Ewa6274879 17.03.2012 18:27
diabelsko pyszne!
stokrotka 17.03.2012 15:58
super
kupiska 17.03.2012 15:50
ja przepadam za pikantnymi potrawami,ciasto z mojej bajki...
zdzislawa2 17.03.2012 15:05
musi być ekstra
anja3107 17.03.2012 14:36
ciekawy przepis
Agnieszka_B 17.03.2012 14:26
Ciasta z chili jeszcze nie robiłam... A zapowiada się ciekawie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak