Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy/biały

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

masło 4 łyżki
mąka 6-7 łyżek
mleko ok 2-3 szkl
przyprawy wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy/biały

Kroki postępowania

1
Do garnuszka wrzucamy masło i mąkę.
Krok 1 - Sos beszamelowy/biały foto
2
Robimy zasmażkę. Smażymy chwilkę, aby mąką straciła swój smak.
Krok 2 - Sos beszamelowy/biały foto
3
Następnie partiami dolewamy mleko. Cały czas ucieramy nasz sos trzepaczką, aby nie powstały grudki.
Krok 3 - Sos beszamelowy/biały foto
4
Powtarzamy tą czynność, póki sos już nie wchłania więcej mleka i jest aksamitnię gęsty.
Przyprawiamy według uznania i przyznaczenia.
Najlepszy jest z kucharkiem, pieprzem i gałką muszkatałową.
Krok 4 - Sos beszamelowy/biały foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 12.01.2013 13:43
najlepszy z kucharkiem...... o mamo.......

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak