Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

palma 1 kostka
jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
cukier waniliowy 30 gram
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mąka 2 szklanki
kakao 2 łyżki
mleko 2 łyżki
polewa czekoladowa wg uznania
mleko-do kremu 800 ml
wiśnie 60-70 dkg
krem do karpatki 2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Kroki postępowania

1
Palmę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 1 - Fale Dunaju foto
2
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodawać po jednym do utartej z cukrem palmy i cały czas ucierać.
Krok 2 - Fale Dunaju foto
3
Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
Krok 3 - Fale Dunaju foto
4
Białka ubić na sztywno. Dodać je do ciasta i delikatnie wymieszać.
Krok 4 - Fale Dunaju foto
5
Połowę masy wyłożyć do wysmarowanej blaszki.
Krok 5 - Fale Dunaju foto
6
Do drugiej części dodać kakao i 2 łyżki mleka, wymieszać i wyłożyć na białą część ciasta. Na wierzchu rozłożyć wiśnie. Ciasto piec w 180 stopniach przez ok. 1 godzinę (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto przestudzić.
Krok 6 - Fale Dunaju foto
7
Krem karpatka 5 minut przygotować na mleku wg przepisu na opakowaniu. Gotowy krem wyłożyć na przestudzone ciasto. Polać polewą czekoladową.
Krok 7 - Fale Dunaju foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 16.12.2012 22:13
Lubię to ciasto. Z chęcią zjadłabym kawałeczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak