Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Eskalopki w sosie pomidorowym z zielonym pieprzem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 30 gram
serek mascarpone 150 gram
wino białe wytrawne 3/4 szklanki
sól do smaku
mąka do obtoczenia mięsa 2 łyżki
przecier pomidorowy 1 łyżka
oliwa 3 łyżki
filet z indyka 400 pieczony

Przepis i sposób przygotowania na: Eskalopki w sosie pomidorowym z zielonym pieprzem

Kroki postępowania

1
Mięso należy pokroić w cienkie plastry i delikatnie rozbić drewnianym tłuczkiem. Każdy plasterek obtoczyć w mące i smażyć na średnio rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła ok.1-2 minut z każdej strony .Mięso powinno się delikatnie przyrumienić. Zalać winem i gotować do odparowania alkoholu.Mięso przełożyć na osobny talerz. Przecier rozpuścić w niewielkiej ilości wody i dodać do sosu mięsno -winnego, wymieszać i dodawać stopniowo serek maskarpone. Dusić przez chwilę na/ małym ogniu/do połączenia się składników.
Krok 1 - Eskalopki w sosie pomidorowym z zielonym pieprzem foto
2
Mięso przełożyć z powrotem na patelnię do sosu,posolić i gotować ok.3-4 min. Dodać ziarenka pieprzu, delikatnie wymieszać. Jeśli sos wydaje nam się zbyt gesty należy go rozcieńczyć gorącą wodą lub bulionem.
Krok 2 - Eskalopki w sosie pomidorowym z zielonym pieprzem foto
3
Gotowe mięso podawać z dodatkiem sezonowej sałaty,z ziemniaczkami lub pieczywem.
Krok 3 - Eskalopki w sosie pomidorowym z zielonym pieprzem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 17.03.2012 14:24
Patrzę i patrzę... I robię się coraz bardziej głodna:)
irenka 17.03.2012 14:13
wyglada bardzo apetycznie
suzana 17.03.2012 09:49
pycha
gosia47-47 17.03.2012 07:41
ładny efekt końcowy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak