Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krysia

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 1 szklanka
woda 2 łyżki
mąka tortowa 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
jabłka 1,5 kg
galaretka cytrynowa 2 szt
mleko 0,5 litra
budyń śmietankowy 1 szt
masło 200 gram
cukier puder 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: krysia

Kroki postępowania

1

Oddzielamy żółtka od białek i białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy potem stopniowo cukier . Miksując na niskich obrotach dalej dodajemy 2 łyżki wody i kolejno żółtka oraz porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczeni . Ciasto wylewamy na natłuszczona blachę i pieczemy w 180 C około 35 minut

Krok 1 - krysia foto
2
Jabłka obieramy i drobno kroimy , przekładamy do garnka i dusimy cały czas mieszając . Gdy z jabłek zrobi się mus wsypujemy galaretki , energicznie mieszamy i dodajemy cukru do smaku (jeśli jest taka potrzeba ). Gorącą masę jabłkową wykładamy na ostudzony biszkopt i pozostawiamy do przestudzenia .
Krok 2 - krysia foto
3
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu . Pozostawiamy go aby miał temperaturę pokojową . Masło , także o temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem pudrem na puch , potem porcjami , cały czas ucierając , dodajmy budyń. Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto. i Chłodzimy w lodówce .
Krok 3 - krysia foto
4
na zastygniętą masę budyniową wylewamy przestudzoną polewę czekoladową i jeszcze na chwilę chowamy do lodówki aby wszystkie składniki odpowiednio zastygły . Najlepiej smakuje na drugi dzień
Krok 4 - krysia foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 07.04.2014 08:59
extra ciacho
Habibi 21.01.2014 10:19
Bardzo podobne ciacho znam pod nazwą "szarlotka królewska"
Cukiereczek13 26.07.2012 23:35
Krysia do kawki dobra będzie ;)
Sroczka 17.03.2012 10:30
Bardzo smakowite ciasto.
Beatris 17.03.2012 10:21
Z przyjemnością zjadłabym kawałek.
Anna146 17.03.2012 09:17
krysia czy nie, ale apetycznie wygląda
ziutula
ziutula 17.03.2012 01:26
wygląda tak smacznie, że może być i krysia...
sylwia / sytofala 16.03.2012 21:07
Nie wiem skąd nazwa , może wy znacie to ciasto pod inną nazwą ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak