Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliowym

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna razowa 30 dag
jajko 1 szt
masło 125 g
jogurt 2 łyżki
sól
jajko 4 szt
śmietana 100 ml
pesto 3 łyżeczki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Wiosenna tarta jajeczna z pesto bazyliowym

Do miski wsypuję mąkę, dodaję do niej sól, wbijam jajko i wrzucam masło pokrojone w kostkę. Zaczynam od siekania wszystkiego nożem, potem zagniatam ciasto rękami dodając jogurtu tyle ile zbierze ciasto - musi być elastyczne i gładkie. Ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkowuję i wykładam nim natłuszczoną formę na tartę. Do miski wbijam kolejno jajka i roztrzepuję je trzepaczką. Dodaję śmietanę, pesto bazyliowe, sól i pieprz i jeszcze raz dobrze rozbijam. Masę jajeczną wylewam na ciasto. Piekę ok 30-40 min w 180st az masa się zetnie a ciasto zacznie złocić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 17.03.2012 06:44
świetna :)
dorota20w 16.03.2012 19:08
dziękuję
czekoladka_m 16.03.2012 17:43
zapowiada się pysznie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak