Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem truskawkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

truskawki 2 kg
sok z porzeczek 1 szklanka
cukier 1-2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem truskawkowy

Do garnka należy wlać sok z porzeczek i dodać do niego cukier, całość podgrzać. Gdy sok się zagotuje dodać truskawki i smażyć je na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Dżem przekładać do suchych słoików, szczelnie je zakręcać i pasteryzować w temperaturze około 85 stopni przez 25- 30 minut. Słoiki ustawiać w chłodnym i ciemnym miejscu do góry dnem. Po godzinie słoiki można odwrócić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 16.02.2013 21:19
bardzo smaczny
RenataZ-et 31.05.2012 10:35
przepis na czasie, bo zaczyna się sezon na truskawki :)
BozenA 12.02.2012 10:39
mmmm
BozenA 12.02.2012 10:39
mmmm
bercik1 21.10.2011 23:45
Takie zapasy na zimę.
Iwusia 19.07.2010 15:51
uwielbiam :)
Ewa111 05.07.2010 13:45
dobry przepis ,szkoda że dopiero teraz bo u mnie truskawki się skończyły

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak