Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

oponki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1/2 kg
mąka pszenna 1/2 kg
cukier 1/2 szkl
jajko 4 szt
spirytus 1 łyżeczka
olej do smażenia
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: oponki

Ser przepuścić przez maszynkę. Dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w ich środku wycinać kółka kieliszkiem lub nakrętką od butelki. Kółka smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju aż do uzyskania złotego koloru. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 09.07.2012 09:47
pyszne oponki :)
Rybciia 31.05.2012 11:16
mniam mniam :-)
Ewelina47 23.04.2012 09:10
pycha, chyba muszę już zrobić
Gosia20 14.04.2012 18:29
jak ja dawno je jadłam...;(

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak