Sposób przygotowania

Zaczynamy od Kapusty. Usuwamy pierwsze liście z główki, następnie wycinamy głąb, dzięki takiemu zabiegowi łatwiej oddzielimy liście od kapusty. Zalewamy wodą i gotujemy kapustę do momentu aż liście będą miękkie (na wpół twarde, ale dające się swobodnie zwijać)
W między czasie gotujemy ryż w osolonym wrzątku - al dente
Mięso umyte osuszone mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do niego ugotowany i ostudzony ryż, jajko i przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy razem.
Gdy liście są wystarczająco miękkie układamy na tacy, czekamy aż ostygną. Usuwamy zgrubienie w dolnej części liścia, nakładamy farsz właśnie na dole liścia, potem zawijamy w nim farsz tak, jakbyśmy robili krokiety.
Przygotowane w ten sposób gołąbki podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu na patelni. Po około 2 minuty z każdej strony.
Podsmażone gołąbki wkładamy ciasno do szybkowaru (3/4 wysokości), zalewamy wodą - tyle aby przykryło gołąbki. Zamykamy szybkowar, gotujemy 12- 13 minut od zagotowania się wody w szybkowarze. Gwizdek będzie "dymił" i w tym momencie liczymy czas. Wyłączamy palnik pod szybkowarem i zostawiamy jeszcze na około 15 minut, aby w szybkowarze się wszystko " uspokoiło"
Wyciągamy gołąbki na tace, talerz. Z szybkowaru przelewamy zawartość do garnka, gotujemy dodając przecier, przyprawy. Robimy tzw. przeze mnie zatrzepkę z mąki i wody ( musi być dokładnie wymieszana, bez grudek) wlewamy do gotującego się sosu ciągle mieszając. Gdy ponownie się zagotuje sos jest gotowy.
* Jeśli lubicie bardziej ostry sos, dodajcie więcej pieprzu.

Komentarze

  • 4
    original
    Opublikowano

    msmariusz

    ładnie się prezentują
  • 3
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    gołąbki dobre zawsze chętnie zjem...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mic

    dokladnie, ja tez chetnie zjem;]
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    w szybkowarze jeszcze nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mirka-Ludomila

    bardzo apetycznie wyglądają
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawe danie, ładnie się prezentuje

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !