Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasto z wiśniami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 1 kostka
cukier 1 szklanki
cukier wanilinowy 1 opakowania
jajko 6 sztuka
mąka pszenna 400 g
kakao 2 łyzki
mleko 4 łyzki
rum 2 łyżki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
mleko 2 szklanka
budyń śmietankowy 1 opakowanie
cukier puder 7 łyzek
masło 1 kostka
polewa czekoladowa 1 opakowanie
wiśnie bez pestek 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasto z wiśniami

Kroki postępowania

1
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie puszysta dodajemy kolejno jajka. Następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. 4 łyżki mleka dodajemy i dokładnie całość mieszamy. Połowę ciasta wykładamy na wyłożoną papierem formę, a drugą połowę mieszamy z kako i rumem, Rozsmarowujemy na jasnej warstwie ciasta, a na wierzchu wciskamy delikatnie wiśnie odsączone z kąpotu.
Krok 1 - Dwukolorowe ciasto z wiśniami foto
2
Ciasto pieczemy 45 minut w 180 stopniach. W tym czasie przygotowujemy budyń zgodnie z opakowaniem w 2 szklakach mleka i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z masłem na gładki krem dodając cukier puder. Masę rozsmarowujemy na wystudzonym cieście.
Krok 2 - Dwukolorowe ciasto z wiśniami foto
3
Przygotowujemy polewę i polewamy nią wierzch ciasta. Odstawiamy do zastygnięcia.
Krok 3 - Dwukolorowe ciasto z wiśniami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

beata28 17.07.2012 16:22
wygląa rewelacyjnie
stokrotka 16.03.2012 11:45
mniam...
misia53 15.03.2012 21:15
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak