Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 1/2 kg
mąka 3 szklanki
jajko 3 sztuki
śmietana 12% 3 łyżki
cukier 3 łyżki
cukier waniliowy 1 opakowanie
olej
cukier puder
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypujemy 2 szklanki mąki, twaróg, wbijamy jajka, wlewamy śmietanę, wsypujemy cukry i sodę. Ze składników zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką z trzeciej szklanki (ja zużyłam trzecią szklankę). Ciasto nie może kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2-1cm. W rozwałkowanym cieście wycinamy oponki przy użyciu szklanki i kieliszka.
Krok 1 - Oponki foto
2
Wycięte oponki smażymy w głębokim oleju z obu stron na złoty kolor.
Krok 2 - Oponki foto
3
Usmażone oponki wykładamy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć tłuszcz.
Krok 3 - Oponki foto
4
Gotowe oponki posypujemy cukrem pudrem.
Krok 4 - Oponki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Andzia1977
Andzia1977 17.04.2012 09:46
uwielbiam takie słodkości

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak