Sposób przygotowania

1. Bakłażana myjemy, przekrawamy na pół i za pomocą łyżeczki ostrożnie wybieramy miąższ.
2. Wydrążone połówki bakłażana zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni.
3. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i przez około 5 minut podsmażamy miąższ z bakłażana pokrojony w kostkę z drobno posiekaną cebulą, zgniecionym czosnkiem i ziołami. Odstawiamy do wystudzenia.
4. Wystudzone, podsmażone warzywa mieszamy z połówkami pomidorków, oliwkami, mozzarellą pokrojoną w kostkę i tartą bułką.
5. Podpieczone połówki bakłażana napełniamy warzywnym farszem, układamy w żaroodpornym naczyniu i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !