Sposób przygotowania

1. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, solimy i posypujemy pieprzem, następnie smażymy do momentu aż się zrumienią. Usmażonego kurczaka przekładamy do drugiego naczynia i odstawiamy.
2. W rondlu (lub patelni) rozgrzewamy pozostałe dwie łyżki masła i przez 4 minuty smażymy grubo posiekaną dymkę, paprykę i seler naciowy pokrojone w kostkę oraz marchew pokrojoną w półplasterki.
3. Do podsmażonych warzyw dodajemy tymianek i kurczaka i smażymy jeszcze około minuty. Następnie dokładamy pomidory wraz z sokiem, ocet oraz piwo wymieszane z 4 łyżkami mąki. Całość dusimy na małym ogniu przez 30 minut często mieszając ponieważ sos z mąką lubi się przypalać.
4. W międzyczasie z pozostałych składników wyrabiamy dość zwarte ciasto na kluseczki.
5. Po upływie 30 minut z ciasta formujemy łyżką małe kluseczki i układamy je na wierzchu gotującej się potrawki. Zmniejszamy płomień na minimum, przykrywamy rondel pokrywką i całość gotujemy jeszcze przez 10 minut. W połowie gotowania potrawę można bardzo delikatnie zamieszać.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    wygląda apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    MagdaXXX

    zjawiskowe
  • 1
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    fantastyczny pomysł na kurczaka :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !