Sposób przygotowania

DO szklanki/ kubka wlewamy wodę, do której wsypujemy sól i ją rozpuszcamy w kubeczku ciagle miszając, az się rozpusci. Masło ( najlepiej dobrej firmy, nie jakies najtansze) 35-37 gram rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu. Na stolnice/ do miski wsypujemy mąkę pszenną, oraz krupczatkę, dodajemy wodę z solą oraz rozpuszczone masło z garnuszka i zagniatamy ciasto. Nastepnie formujemy kulkę ,ktora spłaszczamy np udeżając pięścią. Takie ciasto owijamy w papier do pieczenia- ja tak robiłam, bądz folię i na okres około 2h wszadzamy do lodówki.

Masło, które nam pozostało wykrzystujemy teraz, mianowicie kroimy je male kawałki, wrzucamy do miski i ucieramy na masę gładką. Takkie o to masło musmy włożyć pomiędzy dwie warstwy folii, chodzi tu o folię spożywczą oczywiścię. Wałkujemy prostokąt , tak zeby miał grubosc 2 cm i takze wstawiamy je do lodówki...
Po upływie 2 godzin wyjmujemy ciasto na lekko opruszoną mąka stolnicę. Rozwałkowywujemy je wałkiem w jednym kierunku na kwadrat o grubosci makymalnej 2 cm. Polega to na tym, że środek ciasta ma byc grubszy, zas jego boki ciensze. Na środek rozwałkowanego tak ciasta wyklada sie masło w taki sposob, ze na srodku boków tego ciasta będą się znajodowały jego rogi. Tak na skos,że powiem, zreszta na pewno wiecie jak to jest.

W dalszej kolejności formułujemy kopertę : wszystkie rogi ciasta łączymy ze sobą, obejmując masło, czyli nad nim.Na złączeniach powstałych ciasto ze sobą zlepiamy. Tak powstałą kopertę ciastowo- masłową rozwałkowywujemy w prostokąt by jego długość była około 3 razy większa od jego szerokości. Ciasto skladamy na 3 części i wkaldamy po raz kolejny do lodowki na okres 2 h.
PO 2 godiznach ponownie ciasto wyjmujemy z lodówki, obracamy o 90 stopni i rozwałkowywujemy na prostokąt, tak samo jak wczesnije czyli długosc 3 razy większa od szerokosci.Znowu skaldamy na 3 częsci i do lodowki na okres 60-75 minut. Po wyjęciu tocząc wałek w jednym kierunku, rozwałkowywać i składać ciasto 6 razy. Należy pamiętać ,że za każdym razem ciasto wstawiamy na 2 godiznki do lodówki.Przy każdym wałkowniu stolnica powinna byc opruszona mąka, by ciasto nie przywierało do niej. Przed samym pieczeniem ciasto powinno byc rozwałkowane na 4-5mm. Ja przy tym tez pruszę mąką. I zaczynamy piec ciasteczka różnego rodzaju.

Przepis nie jest a ztak trudny, ale długo się go robi. Ja zwykle kupowałam ciasto francuskie, sama jak robiłam roznie z tym bywało, ale dostałam przepis, ktory byz polecany i skorzystałam. Polecam od czasu do czasu zrobic swoje ciasto.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    uwielbiam
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    bardzo lubię ciasto francuskie:)
  • 1
    th-2
    Opublikowano

    atort111

    zawsze kupuje gotowe

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !