Sposób przygotowania

Krok 1 / 7

Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm. Spód wyłożyć wyciętym krążkiem z pergaminu. Natłuścić i spód i brzegi.
Ser na nadzienie przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. W żadnym wypadku nie mielić i przede wszystkim nie używać mielonego. Dodać śmietanę, jajka i sól do smaku i dokładnie wymieszać. Odstawić.


Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    mimi

    świetne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    sylwia / sytofala

    ciekawa nazwa:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    bardzo fajne danie - ciekawe czy do takiej banicy dodaj się jeszcze czasami zioła jakieś?
  • 2
    original
    Opublikowano

    borgia

    Jak byłam w Bułgarii to przywiozłam sobie trochę czegoś delikatnie miętą zajeżdżającego - myślę, że mogłoby się sprawdzić, ale niestety już nie mam... Szybko zużyłam do zup. Powszechnie używana jest tam czubrica, ale jak nam pan tłumaczył - głównie do mięs, ale nie do ryb. A czubrica to nasz cząber po prostu. Na miejscu jedliśmy z czystym serem. Nawet pieprzu nie daję, bo takie jest naprawdę pyszne. Choć kusiło mnie aby dowalić oliwek trochę, tylko jak pomyślałam, że Młody będzie je wydłubywał to szybko mi się odechciało. Mam taki chytry plan... zrobić coś dziwnego. Może mi się uda w najbliższym czasie. A Młody stwierdził, żeby zrobić z serem na słodko - może być fajne.
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    ja pewnie zaraz zaczęłabym kombinować o dosypywać bo tak mam :) a czasami właśnie lepiej tego nie robić
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    W Grecji też takie robią, jest przepyszne, zwłaszcza jak "moja" grecka babcia robiła, aż mi się łza w oku zakręciła, że już tam nie mieszkam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bernadeta1

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !