Sposób przygotowania

1. Jajko lekko ubijamy, dodajemy maślankę, wodę i olej, mieszamy do połączenia składników. Mąkę powoli łączymy z płynem na gładkie ciasto, dodajemy sól. Smażymy cienkie naleśniki na patelni posmarowanej słoniną.
2. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
3. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Dodajemy cukier i całość lekko karmelizujemy. Następnie dodajemy jabłka, rodzynki, ekstrakt waniliowy i przyprawy. Dusimy przez około 15 – 20 minut cały czas mieszając aż jabłka lekko się rozpadną.
4. Budyń przyrządzamy wg. przepisu na opakowaniu. Żelatynę rozpuszczamy niewielkiej ilości gorącej wody. Budyń i żelatynę dodajemy do jabłek. Całość dokładnie mieszamy i ostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
5. Miskę wykładamy folią spożywczą a następnie 4 naleśnikami, tak aby szczelnie zakryły dno i ścianki miski. Wnętrze smarujemy cienką warstwą masy.
6. Kolejne naleśniki smarujemy masą i zwijamy w rulony a następnie szczelnie układamy w misce. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Czynność powtarzamy do momentu wypełnienia miski. Całość zakrywamy jednym lub dwoma naleśnikami, które posłużą za spód.
7. Gotową babkę nakrywamy talerzem, obciążamy np. puszką i wstawiamy do lodówki na 5 – 6 godzin aby dobrze zastygła.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    treonina

    pierwszy raz widzę taką babkę, bardzo fajny przepis
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    ciekawy pomysł
  • 2
    15
    Opublikowano

    Aneta41

    no, no takiej babki to ja jeszcze nie widzialam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Agiatis

    Tak! tak! to jest niesamowite danie;)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    ewka1978

    bardzo ciekawe
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Juleczka20

    wspaniały pomysł,trzeba będzie zrobić:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    ja chętnie sie wproszę na kawałej, bo tam górę naleśników trzeba nasmażyć:)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    bardzo fajny pomysł, można ją robić z różnymi składnikami na słono i słodko
  • 2
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    efekt niesamowity-bardzo apetycznie wygląda:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    pięknie wygląda i na pewno wyśmienicie smakuje
  • 3
    original
    Opublikowano

    agogo2

    swietny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    pestka

    wygląda wspaniale, ciekawa jestem ile pieczesz naleśników na taką babkę
  • 2
    original
    Opublikowano

    plocia

    Takiej babeczki to ja nigdy nie jadłam
  • 1
    th-2
    Opublikowano

    atort111

    ładnie wygląda
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    pomysłowe danie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !