Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śliwkowo-orzechowe
Rozpuścić 20 dag kostki margaryny . 2,5 szkl mąki wsypać do miski, wbić 4 żółtka, dać proszek do pieczenia i sodę i śmietanę. Do tego dodać roztopioną margarynę i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części to ciasto. Rozłożyć na dwie takie same blaszki. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Przed włożeniem wierzch ciast posmarować powidłami śliwkowymi. NA jeden placek zrobić i wyłożyć pianę z białek i 0,5 szkl cukru pudru oraz orzechy włoskie. Orzechy przed pianą. Piec około 20 minut.
MASA
0,5 litra mleka odmierzyć. Większą jego część wlać do garnka, aby się zagotowało. Zostawić nieco w kubku, aby rozmieszać w nim 2 łyżki mąki pszennej i 2 ziemniaczanej. Do gotującego się mleka wsypać 1 cukier waniliowy i 0,5 szkl cukru. Jak cukier się rozpuści, to dodać mąkę z resztą mleka. Poczekać, aż to wszystko się zagotuje. Powinien zrobić się z tego budyń. Jak zacznie się gotować, to odstawić. Kiedy wystygnie, to należy utrzeć budyń z kostką margaryny.
Na ciasto z powidłami śliwkowymi wyłożyć masę. Przykryć to drugim ciastem, ale pianą do dołu. Na wierzch ciasta można zrobić polewę.