Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitury czereśniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1 kg
woda 0,5 litra
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
czereśnie 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitury czereśniowe

Czereśnie umyć i wydrylować. Zagotować wodę z cukrem. Na gorący syrop wrzucić owoce i gotować 5 minut. Odstawić pod przykryciem do następnego dnia. Czereśnie doprowadzić wolno do wrzenia. Smażyć, aż konfitury będą gęste i szkliste. Pod koniec smażenia dodać kwasek cytrynowy. Gorące konfitury przełożyć do słoików. Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem lub pasteryzować 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak