Sposób przygotowania

Cebulkę drobno kroimy, podsmażamy na patelni.
Do miseczki - mięso mielone, może być z łopatki wieprzowej i wołowiny, może być mielone od szynki, wbijamy jajko, odciśniętą z wody bułkę (jak nie mam bułki, daję np. dwie kromki chleba). Dodajemy przesmażoną cebulkę, przyprawiamy solą, pieprzem.
Dla poprawienia smaku możemy dodać inne przyprawy, ja dziś dałam szczyptę oregano, lubczyku, tymianku, majeranku i natki pietruszki.
Wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy małe kotleciki (chociaż można też większe, kto jak lubi), obtaczamy w bułce tartej. Na desce lekko spłaszczamy nożem, formujemy po bokach, odbijamy delikatnie nożem wzorek kratki na kotlecie, smażymy na rozgrzanym oleju na złoto - brązowy kolor.

Podajemy na obiad lub ciepłą kolację, z ziemniaczkami, ćwikłą, mizerią lub z czymkolwiek innym, na co mamy ochotę.

Smacznego :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    klopsiki zawsze się przydadzą... a tak przy okazji, czy sprawdza się w smażeniu ta patelnia ceramiczna?
  • 0
    original
    Opublikowano

    dabrowianka

    Apropo patelni - smażyłam na niej dopiero dwa razy, niby ok, ale już po pierwszym smażeniu i umyciu patelni zauważyłam na środku małe ciemne plamki- tak jakby powłoka leciutko się starła! myślę - niemożliwe, tak szybko?! Czytałam, że smażenie na ceramicznej uczy cierpliwości, bo należy smażyć na rozgrzanej - tu akurat nie mam problemu, ale olej zbiera się do środka i to co bardziej od brzegu, gorzej się smaży. Poczekam, zobaczę, czy zakup był trafiony... A Ty też masz taką patelnię? sprawdza się?
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajnie było poczytać o tej patelni ceramicznej.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !