Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Aksaminty pasztet i konfitura cebulowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 0,5 kg
boczek 0,2 kg
wątróbka drobiowa 0,5 kg
słonina 0,1 kg
cebula 4 sztuka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
żółtko jajek 3 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
majeranek 1 łyżka
cebula czerwona 4 sztuka
masło 50 g
cukier 1/4 szklanki
wino czerwone 3/4 szklanki
bułka czerstwa 1 sztuka
ocet winny czerwony 1/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Aksaminty pasztet i konfitura cebulowa

Mięso oprócz watróbki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy w głębokiej patelni lub rondlu wraz z cebulą, szklanką wody, 3 liśćmi laurowymi i majerankiem na małym ogniu przez około 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso a do cebuli dodajemy wątróbkę i dusimy jeszcze 15 minut. Następnie wyjmujemy watróbkę i dusimy bułką aż zmięknie. Wszystko odstawiamy do ostygnięcia. Mięso mielimy 2-krotnie i przyprawiamy. Dodajemy 3 żółtka, mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Wykładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą i pieczemy ok 35 minut w temp 180 stopni.
Przygotowujemy konfiturę: Roztapiamy na patelni masło, dodajemy cebula i cukier i dusimy aż zmięknie około 20 minut, po tym czasie wlewamy wino i ocet i dusimy bez przykrycia jakieś 30 minut, aż zgęstnieje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

smakowita 16.03.2012 10:58
pięknie ci wyszedł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak